Discover Fez

Old capital and Mecca of the West

In mei 2017 zijn wij voor het eerst naar Marokko geweest. Vol verwachting, met een koffertje met zomerse, maar toch bedekkende kleding, gingen we op weg naar dit avontuur.

We vlogen vanaf Düsseldorf Weeze met luchtvaartmaatschappij Ryanair, naar Fez. Onze retourtickets waren ontzettend cheap. We wilden graag eind mei een paar dagen weg en de bestemming maakte ons niet zo heel veel uit. Na een korte zoektocht op internet naar goedkope tickets kwam Fez als beste uit de bus (voor een paar tientjes retour!). Nadat we ons een beetje hadden verdiept in de stad, werden we niet alleen enthousiast van de prijs, maar ook van de gave bestemming!

We kwamen in het begin van de avond aan op het vliegveld en namen een taxi naar onze Riad. Er kunnen geen auto’s in de medina komen, de steegjes zijn gewoonweg veel te smal. Er zijn meerdere parkeerplaatsen buiten de poorten van de medina. Hier werden wij dan ook afgezet door de taxi.

Onze eerste meters in de medina, richting onze Riad, kregen we toch wel een lichte cultuurshock! Het was net alsof we in de Middeleeuwen beland terecht kwamen. Ezels met een stapel lederen lappen op hun rug, een onbekende geur en smalle, oude steegjes. Heel bijzonder!

Wij waren in Fez tijdens de Ramadan. Heel gaaf om mee te maken in zo’n grotendeels islamitisch land. Overdag mochten de mensen niet eten, maar ’s avonds was het feest! Rond 10 uur (na zonsondergang) klonk een immense knal, die het startsein was van het ontbijt. Op een avond zaten wij te dineren bij een restaurant en naast ons zat een familie die aan het ontbijt zat ;) Erg grappig!

Kortom, Fez is een geweldige stad en wij zijn een hele ervaring rijker!


Overnachten in een Riad! Fez is een Marokkaanse stad waarvan de Medina (oude binnenstad, zeg maar gerust ‘Labyrint’) nog volop in gebruik is. Onze slaapplaats bevond zich ook in deze medina. We hebben geslapen in een Riad. In Fez (en veel andere Marokkaanse steden) vind je heel veel riad’s (ook wel dar’s genoemd). Riad’s of dar’s zijn oude herenhuizen die volledig gerestaureerd zijn, veelal omgebouwd tot een accommodatie voor toeristen. Onze Riad was prachtig, vol met typisch Marokkaanse tegeltjes, kleden en sierlijke lampen. We waanden onze direct in een 1000 en een nacht-sfeertje.

Onze Riad in Fez, klik hier. Onze Riad in Chefchaouen, klik dan hier.


Ontdek de smalle steegjes van Fez!
Raak verdwaald in de smalle steegjes! Geloof me, hier hoef je echt niet je best voor te doen ;) Houd Google Maps bij de hand als je het echt even niet meer weet en anders zijn er genoeg gegadigden die je willen helpen (uiteraard tegen een fooi).


Bezoek de leerlooierij!
Bezoek de leerlooierij! Deze leerlooierij kun je het beste van bovenaf bekijken (vanuit een van de omliggende panden). Op die manier kun je alle gekleurde bakken, waar de leren lappen in worden geweekt, heel mooi zien. Laat je niet afschrikken door de geur die bij de looierij hangt, het is namelijk echt een hele indringende (niet lekkere!) geur. Wij kregen muntblaadjes die we onder onze neus hielden, hielp echt! Wij hebben in een van deze winkeltjes een prachtige, leren poef gekocht. Onthoud, altijd afdingen op de prijs ;) Is heel normaal daar, dus train je onderhandeling-skills voor je erheen gaat! Wij zijn samen met een gids door de medina gelopen, hij bracht ons tevens naar de leerlooierij. Achteraf zijn wij hier heel blij mee, want geloof ons, het is echt een doolhof. Denk alsjeblieft niet dat je zelf de weg wel weet! Zonder gids loop je misschien wel mooie plekjes mis!


Loop door de Talaa Kebira!
Bezoek de markt in de hoofdstraat van Fez (Talaa Kebira). Het beste startpunt is de Bad Boujloud, een grote blauwe poort. Slenter door de hoofdstraat en vergaap je aan kraampjes met noten, zuidvruchten, kleden, lampen, vlees (geitenkoppen!), kruiden, schoenen, kleding en tassen!


Ontdek de Koranschool!
Je loopt er zo voorbij, maar het is echt de moeite waard. Als je de toegangsdeur eenmaal gevonden hebt, kun je de prachtige binnenplaats bewonderen vol mozaïeken kunstwerken en houtsnijwerken.


Op weg naar Chefchaouen!
Tijdens onze trip naar Marokko hebben wij ook Chefchaouen bezocht, een plaatsje in het noorden van Marokko en ook wel de ‘Blauwe stad’ genoemd. Vanuit Fez hebben we een roadtrip gemaakt naar Chefchaouen. Benieuwd? Bekijk dan deze blog!