Wander Chefchaouen

The blue pearl

Zoals jullie in onze vorige blog hyperlinkje konden lezen, zijn wij op reis geweest naar Marokko. Wij hebben hier niet alleen Fes bezocht, maar ook Chefchaouen.

Chefchaouen is een stadje in het noorden van Marokko, op ongeveer 3,5 uur rijden van Fes. Het wordt ook wel de Blauwe Parel genoemd en wij vinden dat Chefchaouen deze naam zeker eer aan doet. In Chefchaouen zijn wel 50 tinten blauw te vinden. Wanneer de zon op de muren schijnt is de schoonheid oogverblindend.

In Fes hebben we een auto gehuurd en vanuit daar startte onze roadtrip richting Chefchaouen. De snelwegen in Marokko zijn echt prima! Brede wegen en goed asfalt! Echter moet je dan wel op de snelweg (N-weg) blijven… en niet zoals wij een alternatieve route kiezen ;) Wij (okee, het was mijn idee…) zagen een groot meer (El Wahda) op Google Maps en het leek ons mooi om daarheen te rijden en daar dan een tussenstop te doen. Echter kwamen we er al snel achter dat de wegen daarheen niet al te best waren. Eerst kwamen we op een R-weg en vlak daarna ook nog op een P-weg. Nou denk je misschien, wat zijn een R-weg en een P-weg? Niet veel meer dan zand en grind!!! Doordat deze wegen dus niet zo comfortabel reden en we niet harder dan 25km/uur konden, raakte onze benzine ook iets sneller op dan gepland. Oeps… We kwamen door uitgestorven dorpjes en uitgestrekte velden en begonnen hem nu toch langzaam maar zeker een beetje te knijpen. Af en toe reden we hele stukken zonder ook maar iemand tegen te komen. Kortom, we hadden het gevoel dat hier nog nooit een toerist was geweest en het best een arm gedeelte van Marokko was.

Op een gegeven moment kwamen we door een mini dorpje waar een aantal mannen buiten zaten. Met handen en voeten probeerden we duidelijk te maken dat we benzine nodig hadden. Maarja, wat voor benzine? Wij hadden geen idee… Een man begon te ruiken aan de benzinetank en probeerde op basis van de geur te bepalen welke we nodig hadden. Een paar minuten later kwam er, thank god!, iemand aan met een fles benzine en een trechter. We gaven ze geld en toen konden we gelukkig weer verder! Het was best wel spannend aangezien de communicatie lastig was (in ons beste Engels en Spaans, maar zij spraken alleen Frans) en je natuurlijk nooit weet wat zo’n groep mannen (zeker wel 10 man) gaat doen als ze een auto zien aankomen met Jut&Jul, zonder benzine, en een auto vol waardevolle spullen. Maar we hadden onszelf moed ingepraat en uiteindelijk ging alles goed.

Bij het eerste tankstation (na kilometers niets te zijn tegen gekomen) hebben we gelijk de auto helemaal volgetankt! We hadden ons lesje wel geleerd!

De rit naar Chefchaouen was, ondanks de benzinestress, prachtig! Geweldige uitzichten over bergen, velden met hooibalen en groene (!) vlaktes. Zoiets hadden we beiden nog nooit eerder gezien. Heel bijzonder.

Eenmaal aangekomen in Chefchaouen keken we onze ogen uit. Alles, maar dan ook alles wat je je maar kon voorstellen was blauw geschilderd! Dit geeft een ontzettend leuk sfeertje. We sliepen wederom in een hele mooie Riad en konden vanuit daar lekker door de blauwe straatjes struinen. In het centrum is een groot plein. Dit is een ontmoetingsplek voor veel mensen. Erg leuk om even pauze te houden en wat te drinken, ondertussen kun je lekker mensen kijken!

Chefchaouen ligt naast een berg en tijdens ons verblijf hebben we deze berg beklommen. Volg de weg omhoog en je komt vanzelf hoger en hoger. Heb je het witte kerkje bereikt, then you know: you made it! Vanuit daar heb je een geweldig uitzicht over de blauwe stad!

Zoals je kunt lezen vonden wij Marokko fantastisch. Ben jij na het lezen van deze blog ook enthousiast geworden? Bekijk dan snel onderstaande foto’s.

وداعا ! Tot ziens!