South Iceland

Land of the sagas

Mei 2018: de zomer deed inmiddels langzaam zijn intrede in Nederland. Korte mouwen, zonnestralen, gekleurde bloemen en “happy summer faces” waren weer dagelijks te zien. Echter waren wij nog niet geheel in de zomerstemming. Het is niet dat wij niet van zonnestralen houden maar bij ons stond er een reis naar IJsland gepland! Terug naar de winter. Terug naar 2 graden Celsius!

Mensen zullen ons voor gek verklaard hebben (en wij zelf dachten ook wel een beetje: ‘oeii waar beginnen we aan…’) om van 20 graden naar 2 graden te gaan… maar dit was het meer dan waard!

IJsland is zo’n geweldig land, met prachtige watervallen, bergketens, landschappen en bijzondere natuurfenomenen dat je de temperatuur heel snel voor lief neemt!

We vlogen met WOWAIR van Amsterdam naar Reykjavik in zo’n 3,5 uur. Thuis hadden we al een auto gereserveerd en die stond dan ook netjes op ons te wachten op het vliegveld. Een echte Suzuki Jimny, 4x4, VET! Een 4x4 is zeker aan te raden met dit ruige landschap. We liepen de terminal uit en werden bijna, dit is echt geen grap, weggeblazen! Zo hard waaide het, dus toen keken we elkaar echt aan met lichtelijke angst in onze ogen... (maar toch ook wel vol adrenaline allebei, want wat voor spannende dingen stonden ons nog te wachten deze week?!)

Op weg, met de Suzuki Jimny, naar ons huisje hebben we de eerste vergezichten van IJsland al mogen aanschouwen. We waren meteen diep onder de indruk terwijl we nog geen uur geleden op het eiland geland waren. Onze slaapplek was een schattige mini-blokhut in het plaatsje Laugarás. Het dorpje is een perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van Zuid-IJsland.

Wij zijn echt ontzettend enthousiast over IJsland en zouden graag nog een keer de wandelschoenen aantrekken om de rest van het eiland te ontdekken. Hou je van avontuur, roadtrippen en natuur?! Dan is IJsland dé plek voor jou en zul je helemaal in je element zijn.

Sit down en laat je inspireren door IJsland!


Gulfoss

Immense waterval die het zusje van de Niagara Waterfalls wordt genoemd. Wij zijn er in deze week twee keer naartoe geweest. Dat zegt al wel genoeg toch?!


Seljalandsfoss

Een 60 meter hoge waterval, waar je zelfs achterlangs kunt lopen!


Vík í Mýrdal

Geweldig! Wij zijn zelf nog in twijfel of dit misschien wel onze highlight van alle highlights is! Het is een stukje rijden naar het zuiden van het land, maar al je zintuigen worden beloond als je er eenmaal bent aangekomen. Onze eerste stop was Dyrhólaey. De weg er naartoe is vrij steil en een hele uitdaging, maar als zelfs een touringcar (die voor ons reed!) die steile berg op kon, dan moesten wij het ook kunnen met onze Jimny. Eenmaal boven had je een prachtig uitzicht over de zwarte kust, met wilde witte golven en een bijzondere rots met een ‘deurgat’. Niet te vergeten, bovenop deze berg een vuurtoren! Na Dyrhólaey zijn we doorgereden naar Reynisfjara. Hier kun je echt het zwarte strand oplopen. Heel bijzonder om een keer met je handen door het zwarte zand te gaan en het witte schuim van de zee op het zand te zien bewegen. Ook liggen hier hele aparte, vierkante blokken rotsen. Zo vreemd om te bedenken dat de natuur dit gemaakt heeft. Wij hebben echt nog nooit in ons leven zoiets gezien! Zoals je leest, zijn wij heel enthousiast over dit plekkie! :)


Skogafoss

Dit is misschien wel een van de bekendste waterval van IJsland. Naast deze waterval tref je een trap, waarbij je op gelijke hoogte kan komen als de waterval! Het is even een klim, maar zeker de moeite waard.


Hjálparfoss

Maar liefst 2 watervallen in 1! Een heel bijzondere plek waar 2 watervallen uitmonden in een meertje. Wat het nog gaver maakte was dat we hier in ons uppie waren en even intens konden genieten.


Þingvellir

Dit is een groot nationaal park, met een waanzinnig meer en bergen op de achtergrond. Het uitzicht is net een ansichtkaart. Klik! Foto nummer 1000.


Kerið

Een explosiekrater waar het grondwater in staat. Je kunt boven om de krater heen lopen en zelfs naar beneden naar het water toe en daar rondlopen. Deze plek hebben we op de valreep nog mee kunnen pakken en wat zijn we hier blij mee geweest!


Bruarfoss

Het was even zoeken en wandelen mo bij deze waterval te komen, maar dan wel dwars door mooi heidegrond. Houd je plattegrond of Google Maps dus bij de hand, want het kan maar zo zijn dat je niemand tegenkomt aan wie je de weg kunt vragen. Eenmaal aangekomen sta je versteld van de blauwe kleur van de waterval. Het lichtblauw op de foto, was ook echt zo blauw! Een prachtig plaatje met de witte bergtoppen op de achtergrond.


Skálholt

Als je alle watervallen zat bent, kun je naar Skálholt gaan om het romantische witte kerkje te ontdekken. Naast dit kerkje vind je archeologische opgravingen. En vanuit deze opgravingen kun je via een zijingang de kerk/museum binnenkomen.


Geysir

Wij hadden al zeker gehoord en gelezen over de geiser en de explosies van water, maar als je dan echt zo’n explosie van het water meemaakt dan schrik je toch wel even! Deze plek is een verzameling van kleine meertjes in hele aparte kleuren. Het grootste meer spuit ongeveer om het kwartier water de lucht in. Is erg grappig om te zien dat alle mensen die om het meer heen staan, hun camera in de aanslag houden (iedereen wil de waterspuit filmen!), maar niemand weet precies wanneer het gaat gebeuren… Ook hebben ze erg lekkere soep in het restaurant bij de geisers! (Kost wel 12 euries hahaha…)


Laugarvatn

De laatste dag van de vakantie hebben we heerlijk ontspannen in een van de vele wellness centra op het eiland. In de warme mineraalbaden en sauna’s (met daarna een duik in het ijskoude meer) zijn we helemaal tot rust gekomen.